ata
Sinopsi:
(fragment extret del llibre 'AVIÀ I EL TEATRE' de Josep Rafart i Canals, col·lecció l'Escambell · 1993)

Josep Graus és movia en diversos ambients juvenils del poble i, amb tres o quatre membres de l'equip de futbol, van decidir que calia fer alguna cosa diferent que aglutinés un nombre més ampli de joves, a alguns dels quals potser mai no se'ls havia acudit d'anar a un teatre convencional. Aquestes inquietuds es van materialitzar amb la interpretació, també durant aquella festa major, d'una versió adaptada de JESUS CHRIST SUPERSTAR. Aquesta òpera rock va seguir un llarg camí per arribar fins Avià. Segons el llibre de Ramon Viladés i Rosa Serra sobre la Polifònica de Puig-reig, un dels membres de la llavors Coral Sardanista la va escoltar en un viatge a Londres l'any 1973 i va portar el disc. Com que els va agradar i van veure que la podien interpretar, Carme Bonet en va fer la traducció al català; Martí Vilarrasa i Ramon Noguera la van adaptar per la coral; i Josep Pons, amb paciència, escoltant el disc, en va transcriure la partitura. Finalment, la Coral de Puig-reig va estrenar la seva versió de JESUS CHRIST SUPERSTAR en català el Dijous Sant de l'any 1976 a la discotesa Tom Say, que més tard es va dir Siroko.
Posteriorment, Josep Graus, que havia sentit la versió en castellà d'aquesta òpera interpretada per camilo Sesto, es va posar en contacte amb Ramon Noguera, que li va facilitar les lletres i la gravació feta per la Coral. A partir d'aquest material, va escriure un guió per lligar unes cançons amb les altres a través d'uns diàlegs inventats i ho va adaptar tot per fer-ne un muntatge teatral seguint l'estil de la pel·lícula. Al començament, ho volien escenificar amb play-back, però es van animar a cantar directament. Els assajos es feien escoltant la gravació, però els últims dies, Josep Esquerra, director de la Coral Santa María d'Avià, els va donar un cop de mà. Finalment, JESUS CHRIST SUPERSTAR es va representar a la Plaça del Padró amb la intervenció de més de cinquanta joves avianesos. Mobilitazar tota aquesta colla de gent era una tasca força difícil i algunes persones del poble col·laboraven perquè tot funcionés, especialment Anselm Pellicer.

REPRESENTACIONS
03.09.1979 · AVIÀ · Plaça Padró · Festa Major
1979 · VILADA · Local Social

ANÈCDOTES

El fotògraf anònim
Les fotografies que podeu veure de l'obra, mai ningú ha sabut qui les va fer.

Enregistrament anònim
També es diposa  de l'enregistrament en cinta de "cassette" de  la totalitat de la representació. La qualitat no és massa acurada, però té el seu valor històric. Qui ho va enregistrar? ... Mai s'ha sabut.

El miracle de les tisores
Just a l'hora de fuetejar Jesús, mai s'havia assajat, i no hi havia manera humana d'estripar el seu vestit. El Pep Graus va cridar: "Unes tisores!", i miracle!!! Van aparèixer! Ningú les va portar i ningú les va reclamar.

Les "bambes"
A la representació que es va fer a Vilada, durant uns segons es va poder veure a Jesús penjat dalt la creu amb unes "bambes" posades! ... En aquest cas, no s'hi atribueix cap miracle, sinó senzillament una badada.
JESUS CHRIST SUPERSTAR
REPARTIMENT

JESÚS
Jaume Fíguls

JUDES
Pere farrés

MARIA MAGDALENA
Pilar Vilarrasa

PILAT
Josep María Bertrán

HERODES
Josep Soler

CAIFÀS
Josep parera

PERE
Martí Traserra

SIMÓ ZELOTA
Gabriel Vázquez

ANÀS
Carles Corominas

MOSSÈN
Ramon Viladomat

APÒSTOLS
Josep Aymerich
Ramon Capdevila
Josep Closa
David Coma
Isidre Jordana
Ramon Malé
Josep Ribera
Jordi Perarnau
Ramon Villaró

SOLDATS
Lluís Canal
Ramon Casals
Joan Santmartí
Pere Tort

BALLET
Montserrat Bascompte
Rosa María Calderer
Trini Jiménez
Montserrat Perarnau
María Dolors Reig
Mercè Sala
María Dolors Santmartí
Teresa santmartí
Trini Santmartí
María Teresa Seuba
Josefina Subirana
Rosa Núria Torrentaller

MERCADERS, MALALTS I POBLE
Josep Bascompte
Eva Coma
Ramon Corominas
Ramon Figuls
María Medina
Eva Orriols
Mercè Parera
Llorenç Pellicer
Ramon Ribera
Aurèlia Romera
María Dolors Romera
Núria Santmartí
Jordi Soler
Ester Tarrés
Judit Tarrés
Joan Torrebtaller

Efectes Especials
JORDI ROSELL

Col·laboració Musical
JOSEP ESQUERRA

Coordinació General
PEP GRAUS